Kako krepiti otroke pred vstopom v šolo/vrtec?

Veliko mamic me sprašuje, kako bi lahko otroka okrepili pred vstopom v šolo ali vrtec. Sprašujejo predvsem po prehranskih dodatkih. Preden se dotaknem dodatkov bi rada povedala nekaj drugih pomembnih stvari.

Kljub temu, da imajo otroci v vrtcih (in šolah) malico, svetujem, da jim zajtrk pripravite vi doma, oziroma, da ga pojeste skupaj. Hrana, ki jo pripravite doma je bolj zdrava (oziroma bi morala biti) od tiste, ki dobi v vrtcu/šoli. Idealno bi bilo, da bi pogledali jedilnik, ki ga imajo, in če imajo sladek zajtrk, mu vi pripravite slanega, in obratno, če imajo v vrtcu/šoli slan zajtrk, mu vi pripravite sladkega. Glede na to, da prihaja jesen, je pomembno, da naj bodo zajtrki topli. Torej palačinke iz polnozrnate moke, prosena kaša, ajdova kaša na sladko, ovseni kosmiči (enostavni, ki jim sami kaj dodate, ne že kupljeni zmešani) z medom, marmelado, kosmiči… Če bodo jedli kruh, jim ga popecite. Ne kupujte paštet. Če že, naj bo pršut, ki je najmanj “problematičen”. Lahko jim pripravite pašteto iz tune (nujno iz kozarca, ne iz konzerve), humus namaz iz čičerike (recept dobite med mojim recepti). Idealno bi bilo da bi zraven pohrustali še kaj zelenjave. Za pit jim pripravite čaj ali jim ponudite spodaj omenjeni napitek. Sokov in drugih sladkarij jim doma ne dajajte. Za večerjo naj bo zelenjava, zelenjavna juha s stročnicami (poleg česa drugega). Za večerjo sladko (tudi palačinke) niso primerne.

Nasvet glede vlage. Če imate doma (predvsem v spalnici oziroma otroški sobi) preveč vlage, nujno ukrepajte. Plesen namreč zelo škoduje telesu.

Poskrbite, da otrok popije dovolj mlačne vode, da gre pravočasno spat in da ima kakovosten spanec.

Sedaj pa k dodatkom. Ker je vsak otrok različen, je potrebno pogledati njega kot celoto, če je mlajši od 12 let tudi njegovo mamo in svetovati glede na njegovo konstitucijo in deficit.

Obstajajo številna dopolnila, ki krepijo imunski sistem, a ni vsak primeren za vsakega. Najbolj osnovna stvar, ki jo lahko svetujem “na daljavo” so probiotiki, ki so odvisni od odvajanja in morebitnih težav.

Če otrok odvaja:

  • redno, 1x dnevno, oblikovano ali pa če je nagnjen k zaprtju, so zanj primerni probiotiki Axidphilus (1x po večerji).
  • večkrat na dan, tudi bolj mehko, svetujem probiotik Axiboulardi 1 mesec (1x po zajtrku, da se najprej uredi konsistenca), nato pa 1 mesec Axidophilus (1x po večerji).

Do cca 30 kg so primerni omenjeni probiotiki Junior (Axidophilus junior in Axiboulardi junior). Težji otroci lahko vzamejo probiotike, ki so namenjeni odraslim. Kapsule (za odrasle) lahko odprete in stresete v sok (zjutraj) ali na sobno temperaturo ohlajen čaj (po večerji), da lažje popijejo.

Druga zadeva je izdelek Prikrito zelenje. Če otrok ne uživa dovolj zelenjave in sadja svetujem izdelek Prikrito zelenje od proizvajalca Terranova (za otroke starejše od 4 let). Gre za naravni izdelek v prahu, ki vsebuje ohrovt, korenje, brokoli, špinačo, rdečo peso, pesin sok, robidnico, malino, aronijo, borovnico, brusnico, spirulino, ječmenovo travo… Prah se zmeša v vodo z medom ali gostim sokom (brez dodanega sladkorja in po možnosti brez citronske kisline), ki mu ga ponudite pri zajtrku. Ta izdelek vsebuje tudi že probiotične seve Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus in Bifidobacterium lactis.

Za vse ostale dodatke, ki so primerni za otroke, torej tkivne soli, oligoelementi in druge, priporočam naturopatsko svetovanje. Pri vsem pa ne smemo pozabiti na emocionalni vidik sprememb, ki jih otrok doživlja. Sigurno je prisotno nekaj stresa, pri čemer pomagajo Bachove cvetne esence, ki podprejo otroka pri prehodu v novo obdobje.

Otroci imajo manj toksinov kot odrasli, tako da že majhne spremembe lahko veliko pripomorejo.

Čim lepši in miren začetek novega šolskega leta vam želim.

Krepitev imunskega sistema (tudi za otroke od cca 5 leta naprej) je možna in zelo učinkovita tudi s pomočjo aurikuloterapije. Več>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja