Moxanje

Konec poletja (ko je čas vranice) in jeseni (ko je čas pljuč) je v zraku veliko več vlage kot običajno, zato se v tem času pojavlja tudi več težav, ki so povezane z vlago v telesu. Govorimo o sinusih, cmoku v grlu, mokrem kašlju – katarju, povečanem porastu glivic in prhljaju, izcedku iz oči, cistah. Sluz tudi obda organe, ki zato niso dovolj prekrvavljeni in zato ne delujejo kot bi morali.

Največ vlage pride v telo preko hrane (mleko in mlečni izdelki ter moka) ter preko vlažnega okolja (plesen v spalnici, bivanje ob vodnih virih, spanje na vodni postelji…)

Septembra in marca, ko je enakonočje je zaradi uravnavanja jina in janga moxanje bolj učinkovito. To ne pomeni, da ga ostale mesece ne smete izvajati.

Glavna naloga moxe je, da greje in topi vlago. Moxa je zeliščna grelna paličica, ki se jo prižge nad svečo (to traja cca 3 do 5 min), da postane žareča in nato ogrevamo določen predel telesa. Po naturopatsko jo uporabljamo na naslednjih predelih.

 • Na popku: ko je področje na trebuhu hladno in vlažno, ko so prisotne ciste, neredne menstruacije.
 • Na področju pljuč (med bradavicami ali zadaj med lopaticami, če moxamo druge), ko je prisoten moker kašelj, katar.
 • Na področju tretjega očesa, ko je zabasan nos, so prisotni sinusi, ampak čutimo, da je vlažno. Če je vroče in suho, je nesmiselno še dodatno ogrevati. V tem primeru se raje poslužimo inhalacij s soljo in vodo ter uživanjem tkivnih soli Ferrum Phosphoricum in Natrium Chloratum. Med moxanjem tretjega očesa je nujno stati pred ogledalom, nikoli ne moxajte tega predela leže, da vam ne bi kakšen delec padel v oko!

Otroke do cca 12 leta moxamo samo na področju pljuč med lopaticami, čez pižamo, ko zaspijo.

Ko moxate popek, lahko v popek vsujete 1 žličko navadne kuhinjske soli. Sol je prevodnik, poleg tega lahko po končanem moxanju vidite koliko vlage je v telesu prisotne. Če je veliko vlage, sol postane nekoliko vlažna (se pa ne stopi).

Nujno je, da imate pri sebi, medtem ko moxate tudi nek steklen kozarec za vlaganje, kamor otresate moxo, da med moxanjem telesa, ne pade kakšen delec na kožo.

Če imate pri svoji terapiji vključene tudi tkivne soli, svetujem, da uporabite npr. 3 zrna, če imate 30 let in več, 4 zrna, če imate 40 let in več, 5 zrn, če imate več kot 50 let… tkivnih/Schusslerjevih soli in malo zdrobite, vsujete v popek in na enak način kot s soljo, ogrevate popek. Tkivne/Schusslerjeve soli so zelo razredčene in delujejo kot informacija, zato bodo s pomočjo moxe prišle globlje v telo (poleg tega da jih uživate).

Uporabite

 • Calcium Fluoratum: povešenost maternice ali drugih organov
 • Calcium Phosphoricum: po bolezni za lažje okrevanje, pri pomanjkanju kalcija, osteoporozi, za moč in pogum
 • Calcium Sulfuricum: rjavi vaginalni izcedki, vaginalna vnetja
 • Ferrum Phosphoricum: pomanjkanje železa, pretiran hlad v telesu
 • Kalium Chloratum: glivice, bele sluzi (bel katar, bel vaginalni izcedek)
 • Kalium Sulfuricum: rumene sluzi, težave s presnovo maščob
 • Magnesium Phosphoricum: boleče menstruacije, krči v trebuhu
 • Natrium Chloratum: za povečanje hidracije
 • Silica: za elastičnost skupaj s Calcium Fluoratum

Moxo ugasnemo tako, da jo damo v kozarec (kot za vlaganje) in pokrijemo s pokrovom. Ker zmanjka kisika, se ugasne. Nato kozarec odložimo na varno, npr. na ploščice (ne na les ali plastiko), ker je dno kozarca vroče, da se ne bi kaj vžgalo.

Po moxanju podaljšate učinek delovanja, če na predel popka ali pljuč (zadaj na hrbet) položite še oblogo iz čebeljega voska in oblečete spodnjo majico iz volne in svile. Ta je v času jeseni in zime nepogrešljiva, saj vpija odvečno vlago in greje telo. Pomembno je, da smo vedno topli, saj tako ne bomo izgubljali nepotrebne energije.

Moxe ne uporabljamo, ko imamo povišano telesno temperaturo ali pa je v telesu preveč toplote, vnetja. Poleg tega jo nosečnice ne smejo uporabljati na področju popka (pljuča in tretje oko lahko).

V tem času uživajte več hrane, ki greje: kostanj, fižol, ingver, cimet, repa, redkvice, rukola ki topi sluz, kokošja juha, breskev. Nujno umaknite mleko in mlečne izdelke ter izdelke iz moke, tudi kruha čim manj, raje tortiljo iz pirine ali kamutove polnozrnate moke, saj ne vsebuje toliko vlage in kvasa, ki je pri glivicah – ki imajo rade vlažno in sladko okolje, še posebej odsvetovan.

če ste zamudili moxanje od začetka septembra nič hudega. Moxajte vsaj 2 dni pred enakonočjem, na dan enakonočja (22. septembra) in še dva dni kasneje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja