Bolečine v križu in naturopatska pomoč (+vaje)

Bolečine v križu in naturopatska pomoč

Statistike govorijo, da se kar 65 % ljudi sooča z bolečinami v križu. K težavam pripomore neustrezna prehrana, stres, preveč sedenja in ne gibanje, pri ženskah pa tudi nosečnost in kasneje nošenje otroka ter visokih pet.

V naturopatiji obravnavamo vsakega človeka posebej, da ugotovimo vzrok za njegove težave, a kljub temu lahko najdemo skupni imenovalec. Pri bolečinah v križu (če ne gre za kakšno poškodbo) gre pogosto za to, da so mišice v ledvenem delu v primerjavi s trebušnimi mišicami v neravnovesju.  Lahko so trebušne preveč zakrčene in ledvene preveč raztegnjene, v tem primeru gre pomik medenice naprej, lahko pa so trebušne preveč raztegnjene in hrbtne (ledveni del) preveč zakrčene, v tem primeru govorimo o pomiku medenice nazaj oziroma o lordozi in to je tudi največkrat razlog za bolečine v križu.

Če ima ženska (lahko tudi moški –glej sliko) prisotno še diastazo oziroma razmik trebušnih mišic, ki se največkrat pojavi po porodu (pri moških zaradi napačnih vaj), to še poslabša stanje.

V obeh primerih gre za neravnovesje mišic. Oseba je neodločna, jo je strah oziroma je nesigurna glede neke odločitve, navadno vezano na finance.

6 nasvetov za lajšanje bolečin v križu s pomočjo naturopatije:

  1. Potrebno je razkisati telo. Pomembno je najprej urediti prehrano. Iz jedilnika izločiti vsa zgoraj omenjena živila. Sladko uživati samo v dopoldanskem času in zvečer jesti zelenjavno enolončnico s stročnicami (npr. blitva, bučke/brokoli, koromač, zelena, fižol), saj tako pomagamo telesu pri nočnem razkisanju in razstrupljanju. Nepravilna prehrana, ki je sestavljena pretežno iz predelanih živil, maščobe, mlečnih izdelkov, rafinirane moke in sladkorja pa zakisa telo in posledično še ojača bolečino. Bolj kot je telo zakisano, bolj boli.
  2. V kolikor imate področje vitalne energije (na trtici) hladno ali tudi vlažno, si na to točko 14 dni polagajte kitajsko grelno vrečko. Ta bo telesu dovedla toploto (energijo), odvzela morebitno vlago.
  3. Če spite na hrbet, si pod kolena podložite povšter, če spite na bok, pa med noge. Tako razbremenite ledveni del.
  4. Redno telovadite – raztegujte ledveni del in krepite trebušne mišice (ali obratno, odvisno od drže – to je bolj redek primer). Paziti morate na to, da krepite predvsem notranje trebušne mišice in ne samo zunanje trebušne mišice (t.i. six pack), še posebej, če je prisotna diastaza ali razmik trebušnih mišic. Ali jo imate, najbolje da vam jo izmeri fizioterapevt. V primeru diastaze je namreč pomembno, da ne izvajate klasičnih trebušnjakov, plankov (deske) in podobnih vaj, saj bodo vaje še poslabšale stanje in posledično bo tudi križ bolj trpel. Pri ženskah lahko pride tudi do uhajanja urina.
  5. Od prehranskih dodatkov lahko pomaga: magnezij ali bazični prašek (oboje, vendar navadno samo eno ali drugo vzemite zvečer pred spanjem), omega 3 (v dopoldanskem času).
  6. Aurikuloterapija (lahko pridete k meni v naturopatski studio ali si naredite sami doma s pomočjo paketov AurikuloBALANS)

Nekaj vaj za krepitev mišic trupa, ki bodo pomagale omiliti bolečine v križu.

  1. Grba (ponovimo 5 krat)

2. Razteg nazaj na zadnjico – roke naprej

Zadržimo v tem položaju 10 s

3. Izmenični izteg nasprotne roke in noge (na vseh štirih) – ponovimo z vsako stranjo 5x, pomembno je, da iztegujemo v dolžino, ne toliko v višino

4. Dvigovanje bokov (na hrbtu – pokrčene noge), ponovimo 10x

Tudi aurikuloterapija je pri bolečinah v križu v veliko pomoč. O tem govorijo tudi znanstvene raziskave.

Auriculotherapy on low back pain in the elderly – ScienceDirect

Za prijave na aurikuloterapijo (za bolečine v križu ali druge težave) pišite na info@bodibalans.si ali pokličite na 041960158.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja