Zanimivosti o aurikuloterapiji

Kaj je aurikuloterapija?

Če še niste poskusili aurikuloterapije ste morda koga videli, ki je imel polepljena ušesa. Čeprav se lahko sliši kot neka nora alternativa za podporo telesu, vedite, da je ta tehnika stara. Gre za to, da s semeni ali zlatimi/srebrnimi kroglicami stimuliramo energetske točke na uhljih, ki so povezane z možgani in preko živčnega sistema po telesu. Če pogledamo uho, vidimo, da je kot fetus v maternici, obrnjen z glavo navzdol. Na uhlju je več kot 200 točk. Gre za metodo, ki je tako »diagnostična« (za namene izvajalca aurikuloterapije) kot tudi »terapevtska. Verjetno ste opazili, da so na ušesu vidne določene črte, rdeče ali bele obarvanosti, črne pore, bele luske, zadebelitve in vdolbine… Poleg tega oblika uhlja pove za kakšen karakter osebe gre. Ali je plašna ali odločna ali se hitro razjezi…

Kako deluje?

Aurikuloterapija je po eni strani podobna akupunkturi, ker deluje na principu pritiska, vendar na uhljih ni meridianov, ampak energetske točke. S pritiskom (pri aurkuloterapiji semenk) na točno določene točke na uhljih stimuliramo organe ali funkcije, da »vklopijo« sistem uravnavanja energije. Terapija je celostna saj naprimer s stimulacijo točke jeter uravnavamo vse funkcije, ki jih imajo jetra in ne samo točno določeno za katero trenutno želimo pomagati.

Seme, ki se najpogosteje uporablja pri aurikuloterapiji, prihaja iz rastline za Saponaria offiinalis (Vaccaria). Raste raste na Kitajskem in nekaterih območjih Evrope. Seme te rastline ima dolgo zgodovino uporabe v Kitajski Tradicionalni medicini. Stoletja se je uporabljalo za zdravljenje bolezni, povezanih z meridiani jeter in želodca, saj je pospeševalo krvni obtok in pomagalo pri spodbujanju laktacije pri dojenju. Med razvojem zdravilnih praks so zdravniki in akupunkturisti začeli seme uporabljati seme za zdravljenje drugih predelov telesa.

Seme ni edina stvar, ki se uporablja pri aurikuloterapiji. Uporablja se lahko tudi kovinske (zlate/srebrne) kroglice ali kristale. Kovinski peleti so običajno manjši in imajo prosojen trak, da so manj vpadljivi. Tisti, ki so narejeni s kristali pa so primerni za vse (običajno ženske), ki želijo terapijo malo olepšati, da postane okras.

Najpogostejši razlogi za uporabo aurikuloterapije?

Aurikuloterapija lahko pomaga pri dolgem seznamu težav. Top 3 razlogi, da se ljudje odločijo za aurikuloterapijo so bolečina, hujšanje in pri stresu. Nekateri drugi razlogi za uporabo so še slabo spanje, težave s kožo, glavoboli, hormonske težave, sezonske alergije, težave s sinusi, menstrualne bolečine, za več energije, težave z želodčno kislino, za krepitev odpornosti, za zbranost in spomin…

Za koga je aurikuloterapija primerna?

Primerna je za vse, od otrok (nekje od 4 oziroma 5 let dalje, ko otrok že razume, da si ne odleplja semenk), do odraslih in starostnikov. Ni pa primerna za nosečnice. Koristijo jo tudi svetovno znani obrazi kot so tenisač Novak Đoković, igralki Penelope Cruz in Gwyneth Paltrow, igralec Matt Damon, manekenka Naomi Campbell in drugi.

Ali je aurikuloterapija boleča?

V kolikor je v telesu prisotna težava je aurikuloterapija nekoliko bolj boleča, saj je področje na ušesu občutljivo (tudi če si pritisnemo sami s prsti). Z večkratnim ponavljanjem terapij, se stanje v telesu izboljša in tudi aurikuloterapija postane manj boleča.

Kako pogosto izvajamo aurikuloterapijo?

Aurikuloterapijo izvajamo enkrat tedensko. Koliko terapij je potrebnih je odvisno od osebe do osebe, od tega koliko ima vitalne energije, toksinov v telesu, koliko časa že težava traja. Velikokrat se zgodi, da ljudje občutijo pozitivne učinke že kmalu ali v roku parih dni. Pri nekaterih pa je aurikuloterapijo potrebno ponoviti cca od 5-7 krat oziroma do izboljšanja, enkrat tedensko.

Ali so možni stranski učinki?

Stranski učinki so redki. Možna reakcija pride lahko pri uporabi klasičnih vaccaria semen, ker so lepljene na trak, ki vsebujejo lateks. Pri uporabi ostalih kovinskih kroglic lahko pride do reakcije na zlato ali srebro, če je oseba nanje alergična. Redke osebe čutijo rahel pritisk v glavi ali zagnojitev določene točke.

Zakaj poskusiti aurikuloterapijo?

Ker je tehnika, ki uravnava funkcije v telesu, je hitra za namestitev in učinki so relativno hitri. Ne povzročajo stranskih učinkov. Vsekakor pa boljše delujejo na »čistem« telesu, kar pomeni, da je boljše, da sledite naturopatskim načelom prehranjevanja. Ker obstajajo znanstvene raziskave, ki potrjujejo pozitivne učinke. Priznava jo tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

*Aurikuloterapija ne nadomešča zdravniškega zdravljenja.

Za kakšno težavo boste pa vi poskusili aurikuloterapijo? 🙂

Za prijavo na aurikuloterapijo mi pišite na info@bodibalans.si ali pokličite na 041960158.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja