Kaj govori menstruacija o nas (po naturopatsko)?

Premnoge ženske menstruacijo pričakajo nejevoljne (razumem tiste, ki želijo zanositi, a to je druga zgodba) in v bolečinah. Menstruacija bi morala biti nemoteča in ob enem bi jo morala ženska častiti. Z menstruacijo se namreč čistimo in zato živimo dlje od moških :). Ali ste vedeli, da ima ženska v povprečju 450-500 menstrualnih ciklov v svojem življenju?

Normalni menstrualni cikel traja med 24 in 35 dnevi, povprečno 28 dni.  Menstruacija traja od 3 do 7 dni, pri čemer naj bi ženska izgubila med 30 in 50 ml krvi.

Normalna menstrualne kri naj bi bila lepa rdeča, ne pretemna, ne presvetla, brez kosov krvi in brez specifičnega vonja.

Pred in med menstruacijo ne bi smelo biti posebnih simptomov, kot so spremembe v obnašanju, boleče prsi, napihnjenost, glavoboli ali celo migrene, želja po sladkem, porast aken…

Če vaše menstruacije odstopajo od teh meril, potem vam telo sporoča, da je potrebno nekaj spremeniti.

Če pogledamo skozi naturopatske oči gre menstrualni cikel čez vse glavne organe; ledvice, jetra, srce, vranica in pljuča.

Nekje med prvim in sedmim dnem, torej v času menstruacije je čas ledvic. V tem času poteka čiščenje, zato je najbolj primeren čas za počitek, pogled vase. Priporočljivo je pitje tople pijače (čaji kot so rmanov čaj, čaj malinovih listov), primerno je uživanje tople hrane in hrana ki krepi ledvice (fižol, kostanj, borovnice…).

Kaj nam pove barva menstrualne krvi?

  • Če je kri preveč svetla (rožmata), pomeni, da zelo verjetno gre za pomanjkanje železa. Zato vsem, ženskam, ki so podvržene pomanjkanju železa, svetujem, da si v času menstruacije priskrbijo dodatek le-tega. Sicer pa bi bilo potrebno ta manjko uredit s prehrano. Lahko da gre za šibkost ledvic, ker se rdeče krvničke proizvajajo v kostnem mozgu, lahko pa gre za šibkost vranice, ker le-ta ne more pretvoriti železa, ki ga zaužijemo v hemoglobin, ki ga telo potrebuje. 
  • Če je kri temna (in če ima tudi neprijeten vonj) pomeni, da so v telesu prisotni toksini, potrebno je okrepiti jetra. Svetujem umik vseh predelanih živil, mlečnih izdelkov, svinjine ter uživanja čim več zelene zelenjave.
  • Če so v krvi prisotni kosi, gre za šibkost vranice. Iz prehrane je potrebno umakniti živila, ki gostijo kri. Kot je naprimer moka in izdelki iz moke.
  • Če je kri sluzasta, pomeni, da je v telesu prisotna sluz. Iz prehrane je potrebno izločiti stvari, ki sluzijo. Najbolj sluzijo predelani mlečni izdelki in moka. Pomaga Schusslerjeva ali tkivna sol Kalium Chloratum.

Če menstruacija pride prezgodaj je potrebno preveriti ali je morda v telesu prisotne preveč vročine (srce), če zamuja pa je prisoten hlad (ledvice).

Če so prisotni krči, telo prav tako govori o presežku hladu. Pri tem poleg gretja (z grelno vrečko), pomaga tudi vitamin B6 in magnezij. Enako velja, če so prisotne bolečine v križu.

Če je menstruacija zelo močna nekaterim ženskam ginekologi predpišejo kontracepcijske tablete, ki pa imajo veliko stranskih učinkov. S pomočjo naturopatije se da zelo lepo okrepiti telo in posledično pomagati tudi pri tej težavi. Med drugim pomaga dodatek oligoelementa mangan.

Naslednja faza je čas jeter. To obdobje traja nekje od 7 dneva pa tja do do ovulacije, torej do cca 13 dneva. To obdobje predstavlja čas rasti. Če je tekom menstruacije ostalo dovolj krvi (železa) imamo v tem obdobju največ energije. Smo samozavestnejše, optimistične in pripravljene na nove izzive. Ta čas je primeren za intenzivnejšo vadbo. V tem času je primerno jesti veliko zelene zelenjave in predvsem dopoldan sadja, da podkrepimo jetra.

Nato nastopi čas ovulacije, čas srca. Telesna temperatura se poviša, energija je na višku. V tem času naj bi bile najbolj privlačne :), pripravljene za ljubljenje. Svetujem veliko rdeče hrane, ki krepi srce. Jagodičevje, granatno jabolko, rdeča pesa…

Po ovulaciji nastopi najprej čas vranice in nato še pljuč. V tej fazi, če smo v neravnovesju, pride do povečane želje po sladkem. Tu pomaga dodatek oligoelementa cink-baker ali cink-nikelj-kobalt ali krom. Nekatere ženske trpijo za glavoboli. Nekaterim se razbohotijo se akne, lahko pride do sprememb v počutju (žalost, jeza, nervoza…).Pljuča in debelo črevo (podorgan od pljuč) sta povezana z imunskim sistemom in če telo ni dovolj podprto (nima dovolj hranil) se ošibi imunski sistem in pogosto ženske zbolijo ravno v tem času. Nekatere ženske pred menstruacijo tudi pospešeno odvajajo blato. Tudi to je povezano s pljuči in debelim črevesjem.

V kolikor imate težave z menstruacijo (ali kakšnimi drugimi težavami) se lahko naročite na naturopatsko svetovanje na info@bodibalans.si ali 041960158.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja