Krepitev ledvic po naturopatsko

Kot veste se naturopatija opira na Tradicionalno kitajsko medicino. Tako čas zime pripada organu ledvicam. Seveda je pomembno, da celo leto skrbimo za vse organe in tudi ledvice, da pozimi ne »nastradajo«, ko so najbolj »na udaru«. V tem letnem času, pa jih je smiselno še posebej podkrepiti.

Kako lahko to naredimo s pomočjo naturopatije?

V prvi vrsti s prehrano, saj je prehrana tista, ki so večkrat na dan vnašamo v telo. Hrana, ki krepi ledvice je hrana, ki je slana po okusu in topla. Pa tudi temno listnata zelenjava, ki zagotavlja, da je telo bazično, da ga ne zakisamo. Kisline v telesu namreč najbolj šibijo ledvice. Ker te postanejo šibke, pa jih telo (kislin) ne more odvajati iz telesa in se zadržujejo v njem. Kjer se zadržujejo kisline nastaja vnetje in posledično bolečine. Poleg tega kisline iz kosti jemljejo bazične minerale kot so kalcij in magnezij in lahko pride do osteoporoze.

Težave, ki so posledica šibkih ledvic, poleg osteoporoze so tudi revma, težave z mehurjem in inkontinenco (v kombinaciji z vranico), težave s sluhom in šumenjem v ušesih, izpadanje las (pri strani glave ali po celem lasišču), anemija (lahko tudi posledica šibke vranice ali kombinacije), težave z zobmi (šibki zobje), nizek krvni tlak, zastajanje vode v telesu (v kombinaciji z limfo), zabuhli podočnjaki, tudi bolečine v križu, strahovi.

Hrana, ki krepi ledvice: zelena listnata zelenjava, še posebej blitva, temna hrana kot so borovnice, slive, temno grozdje, rozine, suhe brusnice, stročnice še posebej fižol, kostanj, olive in kapre, bakala (ne pretiravajmo, ker je precej masten), ingver, koprivin čaj, sezam in tahini, bučna semena. Pomembno je tudi popiti primerno količino vode.

Hrana, ki najbolj šibi ledvice so mleko in mlečni izdelki, svinjsko meso (lahko pršut dopoldan) in goveje meso, paradižnikova mezga.

Ne pozabite, da so ledvice in srce povezana organa, saj ledvica hladijo tekočino okoli srca. Če bodo ledvica močna, bo močno tudi srce.

Ledvice oziroma nadledvično žlezo zelo šibi stres in visoko intenzivna kardio vadba, predvsem v zimskem času.

Od prehranskih dodatkov lahko pomagajo:

 • Celične soli (Schusslerjeve/Tkivne): Calcium Phosphoricum, Ferrum Phosphoricum, Natrium Chloratum, Natrium Phosphoricum, Natrium Sulfuricum
 • Oligoelement zlato-srebro-baker
 • D vitamin, ki naj vsebuje tudi K vitamin
 • Probiotiki, ki delujejo na urogenitalnem delu
 • Ašvaganda (bolj za nadledvično žlezo in stres)
 • MAP beljakovine, ki ne obremenjujejo ledvic
 • Bazični prašek

Od ostalih naturopatskih tehnik pa:

 • Kitajska grelna vrečka na trtico, moxanje na popku
 • Kopel iz preslice (navodila za pripravo spodaj)
 • Obloga iz svežega ingverja (navodila za pripravo spodaj)
 • Masaža urogenitalnega dela pod gležnjem
 • Aurikuloterapija

Navodilo za pripravo kopeli iz preslice

Čez noč namočimo 100 g njivske preslice v 3 l vode. Naslednji dan vremo 20 minut. Če jo pozabimo močiti, kuhamo dlje (1 uro). Precedimo in pazljivo vlijemo v čim bolj vročo vodo za kopel. Pred kopeljo in v kopeli pijemo veliko vode. Tako bo telo šlo v kopel napojeno, polno vode in se bo proces potenja lažje sprožil. V kopeli smo lahko do vratu ali do podpazduh. Vsekakor morajo biti v vodi predel nad ledvicami ter jetra. V kopeli smo 20 minut. Ko končamo se še mokri zavijemo v brisačo in se nato potimo v postelji. Zelišče lahko uporabite še 2 krat.

Navodilo za pripravo obloge iz svežega ingverja

Zavremo cca 0,5 l vode. Nato jo prelijemo v stekleno posodo (npr. za solato) in počakamo da se malo ohladi, cca 5 min. Ta čas naribamo cca 10 cm svežega ingverja (ni potrebno da ga olupimo, samo dobro operemo). Ko se je voda malo shladila, vendar mora biti še vedno vroča, vanjo položimo kos blaga (npr. tetra plenico) in poberemo ven, jo otisnemo in razpremo ter na sredino položimo nariban ingver, katerega rahlo posolimo. Krpo zavijemo, da nastane kot povšrček. Se uležemo na trebuh in na področje trtice položimo oblogo iz svežega ingverja. Čutili boste, da vas bo močno ogrelo. Pustite nameščeno dokler je toplo.