naturopatija, aurikuloterapija, krepitev jeter, access bars, detox

Krepitev jeter s pomočjo naturopatije

Pomlad je po Tradicionalni Kitajski medicini čas jeter. V februarju še ne svetujem čiščenja jeter, saj je še prehladno, sedaj je čas za krepitev jeter. Jetra krepimo z določeno hrano, prehranskimi dodatki in raznimi tehnikami, medtem ko jetra čistimo s prehranskimi dodatki za čiščenje jeter, saj so le-ti zaradi koncentracije bolj močni, koncentrirani. Razlika med dodatki, ki krepijo jetra in tistimi, je. Primer. Oligoelement mangan ali B kompleks jetra krepita, medtem ko tinktura koprive, pegastega badlja in artičoke ter regrata jetra čistijo.

Nekaj težav, ki se kažejo zaradi šibkih jeter so: sezonske alergije, težave s ščitnico, dermatitis, luskavica, rjavi madeži po telesu, holesterol, mastna koža, mastni lasje, izpadanje las na vrhu glave (najvišji del glave), težave z očmi, lipomi pod kožo, herpes zoster, karpalni kanal, zbujanje med 1 in 3 ponoči…

Kako si lahko pomagamo doma?
uživamo hrano, ki krepi jetra, to je: cikorija, radič, koromač, artičoke, regrat, kopriva in koprivin čaj, kurkuma, jabolka, sveže iztisnjen sok stebelne zelene ali surovega korenja, pomaranča in grenivka (če ne jemljete nobenih zdravil, sicer je ne uživajte), ohrovt (tudi brstični), špinača… Še posebej je primerno, da mastno ni zvečer in da so zvečer zelene večerje, ker tako pomagamo telesu, da se ponoči lahko razstruplja.
izvajanje kopeli iz njivske preslice. Navodila spodaj.
s prehranskimi dodatki:

  • oligoelement mangan (za alergije, tudi sezonske, če dela ščitnica prehitro),
  • oligoelement mangan-baker (če dela ščitnica prepočasi),
  • oligoelement žveplo,
  • omega 3,
  • spirulina ali spirulina in klorela skupaj (če imate težave s ščitnico, ne jeste mesa, ste slabokrvni, ste zaprti, s klorelo, če so prisotne težke kovine),
  • B kompleks (če ste veliko pod stresom),
  • magnezij (če ste pod stresom, ste zaprti, slabo spite, veliko športate)
  • kapljice črnega ribeza (za alergije)
  • MAP beljakovine (meso zelo zakisa telo, poleg tega je meso mastno, tudi če ga spečemo brez maščobe. Za malo pomagati jetrom je smiselno spomladi zmanjšati količino mesa in beljakovine oziroma aminokisline nadomestiti s stročnicami. Manj s semeni in oreščki, saj so precej mastni. Indijski oreščki, so med oreščki še najmanj mastni. Boljše jih je pred uživanjem namočiti vsaj 15 min v vodi s par kapljicami limone.). Brošura MAP beljakovine >>
  • Celične soli (Kalium Sulfuricum, Magnesium Phosphoricum)

Kaj najbolj šibi jetra? Maščoba (tudi preveč mesa, jajc, mlečnih izdelkov), še najbolj predelana, ampak tudi z zdravimi maščobami ne gre pretiravati. S tem mislim na oljčno olje, oreščke, semena, avokado, ribe. Svetujem, da si kupite špricalko za doziranje oljčnega olja, saj boste tako zmanjšali uporabo le-tega. Omega 3 so v redu. Kupljene naj bodo rastlinskega izvora in naj vsebujejo EPA in DHA.

Priprava kopeli iz preslice
Čez noč namočimo 100 g njivske preslice (Equisetum) v 3 l vode. Naslednji dan vremo 20 minut. Če jo pozabimo močiti, kuhamo dlje (1 uro). Precedimo in pazljivo vlijemo v toplo vodo za kopel. Pred kopeljo in v kopeli pijemo veliko vode. Tako bo telo šlo v kopel napojeno, polno vode in se bo proces potenja lažje sprožil. V kopeli smo lahko do vratu ali do podpazduh. Vsekakor morajo biti v vodi predel nad ledvicami ter jetra. V kopeli smo 20 minut. Ko končamo se še mokri zavijemo v brisačo in se nato potimo v postelji. Ne izvajajte v nosečnosti ali med menstruacijo.

Masaža trebuha z ricinusovim oljem
Po tuširanju na dlan nanesemo slabo jušno žlico kakovostnega ricinusovega olja in si dobro namažemo trebuh. Nato povijemo z bombažno krpo ali otroško povijalno plenico, da ne umažemo pižame. To izvajamo 1 mesec vsaj večer. Pomaga prekrvaviti, za boljšo prebavo, za ciste. Lahko namažete tudi na ščitnico če dela prepočasi, na prsi ali na predel maternice v primeru cist. Ne izvajajte v nosečnosti ali med menstruacijo.

Nasveti ne nadomeščajo medicinskega zdravljenja.