KREPITEV JETER

Polnozrnate riževe testenine z omako iz špinače

Testenine (katere odvisno od deficita) skuhamo po navodilih proizvajalca.

Poletna omaka: sveža omaka iz špinače, peteršilja, konopljinih semen, soli, česna in limoninega soka. Vse sestavine zmešate v mešalniku in polijete po testeninah.

Spomladanski zavitki

Sestavine: rižev papir in nadev (zelenjava, meso, ribe…)

Najprej pripravimo nadev za spomladanske zavitke. Najbolj primerna je na hitro popečena zelenjava (npr. bučke, korenje, sveže zelje), lahko pa dodate tudi gobe, meso ali ribe. Ko imamo pripravljen nadev, rižev papir pomočimo v toplo vodo in ga nato položimo na kuhinjsko krpo. Nadevamo z nadevom, prepognemo in zavijemo. Enako ponovimo še z enim riževim papirjem. Spečemo v ponvi ali v pečici na cca 180 stopinj, 15-20 min.

KREPITEV VRANICE

Ajdove testenine z brokolijem

Sestavine: 100% ajdove testenine, brokoli, česen

V istem loncu skuhamo brokoli in ajdove testenine, ko je kuhano dodamo surov česen. Jaz sem dodala malo veganskega namaza Philadelphia iz ovsa in mandljev, da je povezalo.

Testenine iz črnega riža z oranžno lečo

Na malo oljčnega olja prepražite zelenjavo (bučke, por, zeleno, korenje, koromač – odvisno od deficita) in nato dodate oranžno lečo. Kuhajte, dokler se oranžna leča ne zmehča, cca 20 do 30 min. Med tem ko se kuha leča, skuhajte testenine po navodilih proizvajalca. Ko je vse kuhano, združite. Zraven si seveda privoščite tudi zelenjavo.

KREPITEV LEDVIC

Jota z repo

Sestavine: fižol, krompir, repa, česen, ghee maslo

Fižol čez noč namočite. Zjutraj sperite pod vodo in zavrite. Zamenjate vodo in ponovno zavrite ter kuhajte do mehkega. Ločeno skuhate krompir in prevrite repo. Na ghee maslo (malo) dodajte česen in zmešajte vse skupaj. Par minut pustite vreti, da se prepojijo okusi, dodajte malo popra in potem s paličnim rahlo zmiksajte, da se jota zgosti.

Polpeti iz črnega fižola

Sestavine: fižol, ovseni kosmiči, čebula, česen, malo paradižnikovega koncentrata in sol, količine po občutku.

Vse sestavine zmiksamo z mešalnikom in oblikujemo polpetke. Lahko spečemo v ponvi ali v pečici.

Kvinoja, blitva in šampinioni

Sestavine: kvinoja, blitva, šampinioni, indijski oreščki, limona, kurkuma, voda, sol.

Kvinojo pred kuhanjem dobro speremo pod vročo vodo, saj ima sicer grenak okus. Nato jo skuhamo, cca 10 min. Posebej ali skupaj skuhamo tudi blitvo. Šampinione operemo in zrežemo ter popražimo na ghee maslu, posolimo.

Posebej naredimo omako in indijskih oreščkov, ki smo jim dodali vodo, sol, malo limoninega soka in ščep kurkume. Zmiksamo in polijemo po ostalem.