Zajtrkujmo kot kralji. Zjutraj imamo veliko prebavne energije, zato če zjutraj veliko pojemo, se ne bomo zredili, zredimo se, če jemo preveč zvečer.
PODPORA VRANICI
Puding iz prosene kaše
Skuhamo proseno kašo in jo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Tako jo imajo raje tudi tisti, ki jo sicer ne marajo najbolj, še posebej otroci. Ostale sestavine se načeloma prilagajajo posamezniku. Npr. datlji ali datljev prah, brusnice ali rozine, tahini (sezamova pasta) ali semena, med ali marmelada…kuhana jabolka in cimet (pozimi).
Narastek iz prosenih kosmičev in sadja
V pekač s peki papirjem damo 2 banani in ju premečkamo (lahko tudi kakšno drugo sadje, npr. kuhana jabolka), dodamo 500 ml prosenih kosmičev, cimet, ingver in kurkumo v prahu (to troje pozimi ali če je potrebno okrepiti tudi ledvice), datljev prah, zmleto laneno seme. Pomešamo. Nato dodamo še 500 ml mandljevega ali prosenega mleka (odvisno od letnega časa). Po vrhu dodamo sadje (ananas ali mango, borovnice). Pečemo 45 min na 180 stopinj.
Narastek iz ajdovih kosmičev in jabolk
Sestavine:
– 5 dl ajdovih kosmičev
– 2 banani
– 5 dl mandljevega mleka
– 3 žlice zmletega lanenega semena
– datljev prah
– cimet, ingver in kurkuma v prahu
– 2 ribani jabolki
V pekaču zmečkamo 2 banani, dodamo ajdove kosmiče, zmleto laneno seme, datljev prah, ščep začimb in zalijemo z mandljevim mlekom. Pomešamo in damo v ogreto pečico na 180 stopij. Pečemo 45 min.
Muffini iz prosene in ajdove moke z jabolki
Suhe sestavine:1 cup prosene in 1 cup ajdove moke, 1/2 cup dateljevega prahu, 2 žlički vinskega kamna, cimet ali vanilija.
Mokre sestavine: 1 cup mandljevega mleka, 2/3 cup nesladkane jabolčne čežane-lahko kupljene s tem da pazite na sestavine!, 1/4 cup kokosovega olja ali ghee masla.
2 manjši ali 1 večje naribano jabolko.
Zmešamo posebej suhe in posebej mokre sestavine. Na koncu dodamo naribana jabolka in še rahlo zmešamo. Dodamo v 12 modelčkov za muffine in pečemo 25 min na 180 stopinj.
Krekerji iz prosene kaše
300-500 dag prosa namočimo čez noč. Zjutraj odlijemo vodo in zamenjamo z novo, vendar le toliko, da maso lahko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo sol, 3 jušne žlice oljčnega olja in malo vinskega kamna. Dobro premešamo. Masa mora biti malo bolj gosta kot za palačinke. Vlijemo v pekač (velik), po želji potresemo s semeni in pečemo na 180 stopinj, cca 30 minut. Jemo lahko na sladko (z marmelado/medom) ali na slano (s pršutom, bakalajem, humusom…).
Tortilja iz prosene moke
Sestavine: 75 g prosene moke, 10 g indijskega trpotca, 1 jušna žlica lanenega semena, 1 dl vode, ščep soli, 1 čajna žlička oljčnega olja
Zmešamo vse sestavine, razvaljamo in popečemo v ponvi za palačinke. Ni potrebno dodajati nobene maščobe na ponvo.
PODPORA JETROM
Nočni kosmiči
Sestavine: kosmiči (kateri odvisno od deficita), voda ali rastlinsko mleko, chia semena, javorjev sirup, tahini, marmelada ali sadje.
Priprava: zvečer v posodi zmešamo vse sestavine razen marmelade (ali sadja), saj to dodamo zjutraj preden jemo.
Ovseni narastek
Sestavine: drobno mleti ovseni kosmiči brez glutena, mandljevo/grahovo rastlinsko mleko, 3 zrele banane, datljev prah, 2 jušni žlici chia semen, cimet, ingver in kurkuma v prahu.
Priprava: v pekač damo peki papir in nato vsujemo 0,5 l ovsenih kosmičev (jaz uporabljam za mero plastično posodo od paličnega mešalnika). Dodamo 3 zrele banane, ki jih pretlačimo. Dodamo ovsene kosmiče, prelijemo z 0,5 l rastlinskega mleka, dodamo ščep kurkume, cimeta in ingverja v prahu, dodamo chia semena in datljev prah ter vse skupaj premešamo kar v pekaču. Pečemo cca 50 min na 180 stopinjah. Počakamo da se popolnoma ohladi in nato režemo.
Tortilje iz pirine ali kamutove moke (vsebuje gluten)
Sestavine: 250 g moke, 150 ml vroče vode, sol.
Priprava: V posodo z moko vlijemo vročo vodo, dodamo sol in testo zamesimo v gladko testo. Testo razdelimo na 8 enakih kroglic in jih (če še nimamo pripravljenega nadeva), pokrijemo s krpo, da se ne izsušijo. Vsako kroglico na pomokani površini na tanko razvaljamo, tik preden testo damo pečt. Zapečemo na obeh straneh. Lahko jih naredite tudi vnaprej, shranite v hladilniku in zjutraj popečete ter nadevate.
Krhka pita iz ovsenih kosmičev
Za mero sem uporabljala posodo od paličnega kjer so napisane enote cup (skodelica), ker je ameriški recept:
- Testo
- 1 in 3/4 cup ovsene moke
- 1 cup ovsenih kosmičev
- 3/4 cup riževe moke
- 1/2 cup javorjevega sirupa
- 3/4 cup jabolčne čežane
- cimet
- Sadna plast:
- 3 cup sadja (gozdni sadeži, borovnice…)
- 1/4 cup javorjevega sirupa
- 3 jušne žlice tapiokine moke ali agar agar
- Zmešamo sestavine za testo. V loncu pogrejemo sestavine za sadni del. 3/4 testa uporabimo za spodnji del, nato na vrh naložimo sadni del in na koncu še 1/4 testa zdrobimo po vrhu. Pečemo 30 min na 180 stopinj.
Ovseni krekerji
- 300 ml (ker delam maso v posodi, ki pride v kompletu s paličnim mešalnikom) ovsenih kosmičev
- 300 ml ovsene moke (lahko zmeljete ovsene kosmiče)
- 1 čajna žlička lanene moke (lahko tudi brez)
- ščep soli
- voda – toliko da poveže, cca 1 dober dl
- Dobro premešate in vlijete v pekač. Pečete na 180, 30 min.
Lahko uporabite dopoldan za sladko ali slano malico, z marmelado, humusom, tahinijem…
Podobno se da natediti s proseno kašo in kvinojo, s tem da ju je treba namočit.
Tiramisu
Bolj zdrava različica tiramisuja za krepitev jeter, ki si jo lahko pripravite že zvečer za zjutraj.
Zmešate ovsene kosmiče (super za znižanje holesterola) s chia semeni (vsebujejo beljakovine, omega 3 in delujejo protivnetno) in polijete čez mandljevo “mleko” ali “mleko” iz graha, v katerega vmešate cikorjino kavo (otrokom ječmenovo). Sladkate z javorjevim sirupom. Na vrh dodate malo kokosovega “jogurta” in potrosite s 100% razmaščenim kakavom brez sladkorja.
PODPORA LEDVICAM
Palačinka iz kvinoje (brez glutena)
Palačinke pripravimo tako, da čez noč namočimo kvinojo. Zjutraj zamenjamo vodo iz zmiksamo v blenderju. Nato maso vlijemo v ponev in spečemo kot običajne palačinke. Lahko jih namažemo na sladko ali nadevamo na slano.
Kvinojina kaša (brez glutena)
Kvinojo (enobarvno ali tribarvno) dobro operemo pod vročo vodo. Nato skuhamo v vodi (cca 15 min). Damo v skledo in dodamo rastlinsko mleko iz graha, borovnice, suhe brusnice ali rozine ali marmelado (kostanjeva, borovničeva). Od semen dodamo sezam ali tahini (pasta iz sezama).
Kuskus iz leče in čičerike (brez glutena)
Kuskus iz leče in čičerike skuhamo v vreli vodi po navodilih proizvajalca (kupite lahko v DM), nato dodate mandljevo ali grahovo mleko (DM), posujete z bučnimi semeni, cimetom in ingverjem ter dodajte borovnice, ki krepijo ledvice.
Palačinka iz čičerikine moke in vode s pršutom in rukolo
Palačinke pripravimo enostavno, samo iz čičerikine moke in vode. V palačinko lahko damo pršut ali humus ali tuno (ki naj bo nujno iz kozarca (ne iz konzerve) ter nekaj od sveže zelenjave.
Palačinka iz kostanjeve in čičerikine moke (brez glutena)
Zmešamo isto količino kostanjeve in čičerikine moke, dodamo vodo in zmešamo v gladko maso. Vlijemo v ponev in spečemo.
Pita z gozdnimi sadeži
Recept je prilagojen iz enega ameriškega recepta, kjer je enota cup (skodelica). Jaz sem vzela za merico plastičen lonec, ki pride poleg paličnega mešalnica in ima na eni strani napisano enoto cup, tako da sem merila vse po tistem in je uspelo.
Testo:
-1/4 skodelice lanene moke
-1/2 skodelice jabolčne čežane (jaz sem kupila v DM, kjer nima citronske kisline)
-2/3 skodelice datljevega prahu
-1/2 skodelice kokosovega olja (lahko tudi ghee maslo), ker kokos hladi, sem dodala malo cimeta in ingverja v prahu, je pa kokosovo olje drugače koristno za proti glivicam
-2 skodelice ovsene moke brez glutena
-2/3 skodelice kostanjeve moke
-1/4 skodelice tapiokinie moke
Nadev:
-450 g zmrznjenih gozdnih sadežev
-1/3 skodelice javorjevega sirupa
-1/3 skodelice tapiokine moke
Zmešate laneno moko, jabolčno čežano, datlje v prahu in kokosovo olje posebej ter posebej ovseno, kostanjevo in tapiokino moko in nato združite. Pregnetete z rokami in pustite 30 min v hladilniku.
Medtem v loncu zmešate zmrznjene gozdne sadeže, javorjev sirup in tapiokino moko, pokuhate cca 10 min.
Potem razvaljate testo v pekač, da je malo dvignjeno pri robu. Popikate testo z vilico in vlijete nadev. Pečete na 180 stopinj, 30 min.
Smuti za ledvice, krepitev kosti
Smuti za krepitev ledvic, še posebej primeren za krepitev kosti (osteoporoza, osteopenija) saj vsebuje sestavine, ki vsebujejo kalcij in magnezij.
- 2 dl mandljevega mleka (glejte sestavine, še boljše, če ga naredite doma), vsebuje magnezij, mandlji so bazični, ne zakisajo, grejejo telo
- suhi figi, vsebuje kalcij
- 1 datelj, vsebuje kalcij, pogreje
- 1 čajna žlička tahinija, vsebuje veliko kalcija v obliki, ki ga telo dobro absorbira
- malo cimeta, da pogreje
- lahko bi dodali tudi chia semena, ki vsebujejo omega 3, ki je tudi pomemben za kosti in deluje protivnetno ali zmleta lanena semena
PODPORA SRCU
Smuti za krepitev srca
Poletni smuti za srce: češnje ali jagode, 1/3 banane, rastlinski napitek iz graha, chia in konopljina semena, datelj. Zmiksamo in
Vse rdeče sadje, še posebej, če ima obliko srca , krepi srce. Banana vsebuje kalij. Grah je stročnica in krepi ledvice, zato posledično tudi srce. Chia in konopljina semena pa vsebujejo omega 3, ki tudi pomaga .
.
Chia puding
Sestavine:
- 3 čajne žličke chia semen
- voda ali riževo mleko
- marmelada iz gozdnih sadežev
- 1/2 čajne žličke tahinija (namaz iz sezama)
Zmešamo sestavine in pustimo vsaj 15 min ali čez noč, da chia semena nabreknejo.
Kokosov jogurt s semeni in gozdnimi sadeži
Sestavine:
- 3 čajne žličke chia semen
- 1 jž zmletih lanenih semen
- koskosov jogurt
- borovnice (gozdne) ali kakšni drugi gozdni sadeži
- spirulina (neobvezno)
- nesegret med
Zmešamo semena s kokosovim jogurtom in pustimo vsaj 15 min, da chia semena nabreknejo. Dodamo ostale sestavine in zmešamo.
Brezglutenska tortilja iz riževe moke in indijskega trpotca
Sestavine:
- 150 g riževe moke
- 20 g indijskega trpotca
- sol
- 200 g tople vode
- 15 g oljčnega olja
Najprej zmešamo suhe sestavine, nato dodamo vodo in oljčno olje. Dobro pregnetemo in razdelimo na manjše dele, nato razvaljamo. Spečemo v ponvi za palačinke, na vsaki strani da malo porjavijo.
Granola za krepitev:
Jeter: ovseni kosmiči, suhe fige ali slive, zmleto laneno seme tahini, javorjev sirup.
Srca (poleti): riževi polnozrnati kosmiči, liofilizirane maline ali jagode (te dodamo granoli na koncu, ne pečemo), kokos, chia semena, kokosovo olje.
Vranice: proseni ali ajdovi kosmiči, datlji ali suh ananas, datljeva pasta, tahini, cimet.
Pljuč: kvinojini kosmiči, rozine, bučna semena, ingver v prahu, tahini.
Ledvic: kvinojini kosmiči, suhe brusnice ali fige, cimet, tahini, javorjev sirup.
Posebej zmešamo suhe in mokre (olje oz. tahini in javorjev ali datljev sirup) sestavine in nato suhim sestavinam primešamo suhe. Z rokami premešamo in pustimo da nastanejo kepe. Položimo na peki papir in pečemo cca 20 min na 180 stopinjah. Pečeno pustimo, da se popolnoma ohladi, nato zdrobimo in damo v kozarec.
.
ZDRAVI ZAJTRKI IN SLADICE ZA PREKRŠKE 🙂
Ameriške palačinke
Sestavine: banana, čičerikina moka, ovseni kosmiči in ovsena moka (zmleti ovseni kosmiči), 1 čajna žlička lanene moke, voda in/ali rastlinsko mleko.
Priprava: zmiksamo banano, ovsene kosmiče, čičerikino moko in vodo v zmes, ki je malo bolj gosta kot za klasične palačinke. Maso vlijemo v pekač za palačinke. Istočasno lahko pečemo cca 3 palačinke. Ko so pečene po vrhu dodamo borovnice (ali kakšno drugo sadje) in polijemo z javorjevim sirupom.
Čokoladne kroglice
Sestavine:
-1 zrela banana
-125 g ovsene moke
– 4 jušne žlice (ne prav polne) 100% kakava v prahu
– javorjev sirup toliko da povežete vse sestavine
– cimet
Priprava:
Pretlačite banano, dodate ovseno moko, kakav, cimet in javorjev sirup. Zmešate in z malo žličko zajamete maso ter naredite kroglice. Položite na peki papir in spečete 170 stopinj, 25-30 min. Počakajte, da se ohladijo. Za zajtrk z rastlinskim mlekom. Namesto banane bi mogoče šlo tudi s kuhanimi jabolki. Namesto ovsene moke in kakava lahko uporabite rožičevo moko.
Štrudelj na sladko ali na slano (vsebuje gluten)
Sestavine: testo za štrudelj, jabolka ali drugo sadje, limonin sok, cimet, rozine ali suhe brusnice. Lahko pa nadevamo tudi s slano vsebino npr. bučke, blitva, kuhan pršut…
Priprava: najboljše je, da testo pripravimo sami iz polnozrnate pirine ali kamutove moke. Občasno, če ga ne utegnemo pripraviti, lahko kupimo že narejeno polnoznato pirino vlečeno testo. Na katerega nadevamo jabolka, pokapljamo z limoninim sokom, dodamo cimet, rozine ali suhe brusnice in zavijemo. Pečemo po navodilih na izdelku.
Sladica (brez oreščkov)
Sestavine:
Spodnja plast:
• 200 g datljev
• 500 g ene vrste kosmičev (ovseni, pirini, rženi, ječmenovi…)
• Malo limoninega soka
• Limonina lupinica
• Ščep soli
Zgornja plast:
• 250 ml rastlinskega mleka
• 5 jušnih žlic chia semen
• 200 g ene vrste sadja (borovnice, jagode, maline, breskve…)
• 2 rastlinska jogurta (cca 320 g)
• 60 ml javorjevega sirupa
• malo vanilije v prahu
• 3 čajne žličke agar agarja
Priprava (za pekač mere cca 32 cm x 19 cm):
- Kosmiče zmiksamo v moko in jih presujemo v posodo.
Datlje 10 min namočimo v vroči vodi, nato jih damo v mikser, dodamo 10 žlic vode v kateri so se namakali in zmiksamo.
Združimo moko in zmiksane datlje, dodamo limonin sok, limonino lupinico ter ščep soli in naredimo »testo«, ki ga razporedimo po pekaču. - V rastlinsko mleko damo chia semena in pustimo stati 15 min.
- Zmiksamo sadje, rastlinski jogurt, javorjev sirup in vanilijo. Damo v lonec, dodamo agar agar in postavimo na štedilnik. Ko zavre, na minimumu mešamo 2 minuti.
- V zmes s sadjem dodamo še mešanico rastlinskega mleka in chia semen in premešamo. Nato to mešanico prelijemo čez spodnjo plast (»testo«).
- Postavimo čez noč v hladilnik.
Vegi toast za otroke
Popečen kruh (je boljši, saj ne vsebuje vlage, pozor samo za tiste, ki so zaprti)
Doma narejen avokadov namaz (avokado, olivno olje, česen, limonin sok)
paradižnik, kumare, redkvica, korenček, solata
bučna semena
Beljakovinski čokoladni namaz
V blenderju zmešamo kuhano čičeriko, manjmasten kakav v prahu, mandljevo mleko, datlje, datljev prah ali javorjev sirup in tahini. Namaz hranimo v hladilniku in porabimo v par dneh.
Čokoladni puding
Sestavine: riževa kaša, mandljevo ali grahovo mleko, chia semena, manj masten kakav v prahu (brez dodanega sladkorja) in datljev prah.
Priprava: zavremo mandljevo mleko, dodamo riževo kašo in mešamo par minut. Vmešamo kakav, datljev prah in chia semena. Pustimo par minut in ponudimo.
Bolj zdravi čokolatini
Sestavine: sveže jagode ali maline, chia semena, javorjev sirup, temna čokolada, vsaj 75 %. Količine po občutku.
Zmečkamo sadje, dodamo chia semena in javorjev sirup. Pustimo malo časa, da se zgosti in nato damo na peki papir in na pladenj v zamrzovalnik. Čez par ur stopimo čokolado in pomakamo noter, nato spet v zamrzovalnik.
Beljakovinski šejk
Sestavine: ena jušna žlica kuhanega fižola, grahov rastlinski napitek, 2 čajni žlički chia semen, 2 datlja ali datljev sladkor ali javorjev sirup. Vse skupaj zblendate.
p.s.: 1x na teden lahko dodate 100% razmaščen kakav v prahu 😋.
Jesensko-zimski piškoti
Sestavine:
– 480 g drobno mletih ovsenih kosmičev brez glutena
– 280 g ovsene moke brez glutena (lahko zmeljete kosmiče)
– 350 g kuhane hokaido buče (jaz sem v dm kupila bučni pire in dodala jabolčno čežano)
– 200 g javorjevega sirupa
– 100 g čokoladnih kapljic iz temne čokolade
– 70 g kokosove maščobe ali ghee masla
– malo cimeta, ingverja in kurkume v prahu
– sok ene mini pomaranče
– ščep soli
Pečete na 180 stopinj C, cca 10 min.