Artičoke

Artičoke so bogate z antioksidanti. Vsebujejo veliko vlaknin in malo maščob, zaradi česar so idealna hrana za hujšanje. Artičoke so tudi naravni diuretik, kar pomeni, da lahko pomagajo odvajati vodo iz telesa in zmanjšati napihnjenost. So dober vir folata, vitamina C, vitamina K, B-kompleksa, kalija, železa in antioksidantov, kot so antocianini, kvercertin, rutin, cinarin, luteolin in silimarin. Silimarin je zelo koristen za jetra in dokazano je, da regenerira jetrno tkivo, zaradi česar so odlična hrana za tiste, ki trpijo zaradi težav z jetri ali tiste, ki poskušajo očistiti in razstrupiti telo. Artičoke vsebujejo tudi spojino inulin, ki zagotavlja dobro zdravje bakterij v črevesnem traktu. Prav tako pomaga uravnotežiti raven glukoze v krvi, zaradi česar so odlična izbira za diabetike. Znano je tudi, da artičoke pomagajo pri prebavi in izboljšajo delovanje žolčnika, zaradi česar so dobre za tiste, ki trpijo s sindromom razdražljivega črevesja ali drugimi prebavnimi boleznimi. Artičokovi listi vsebujejo spojine, ki lahko zmanjšajo holesterol oziroma da dvignejo dober holesterol (HDL) in znižajo slab holesterol. Ta sposobnost pomaga tudi preprečevati prekomerne maščobne obloge v jetrih in krvi, ki ščiti telo pred arteriosklerozo. To seveda velja za sveže (ali vsaj zamrznjene artičoke – malo manj), ne pa za vložene.

p.s.: lahko jih podarite tudi namesto šopka za rojstni dan 🙂