
Bolj zdrave alternative kruhu
Kupljen ali domač kruh (pa naj bo polnozrnat, s semeni, graham, konopljin, brezglutenski…) ni najboljša izbira. Sploh ne poleti, saj v telesu povzroča vlago, zadržuje vodo (in posledično zatekajo noge), redi… Kvas v kruhu slabša stanje tistim, ki imajo težave z glivicami. Tak brez kvasa ali brezglutenski pa vsebuje druge dodatke, da lahko vzhaja, kar tudi ni v redu. Spodaj objavljam primere bolj zdravim alternativam kruhu:
1. krekerji iz prosene kaše,
2. beljakovinski kruhek iz ovsenih kosmičev in mešanice semen
3. palčinke iz oranžne leče (ne moke),
4. palačinke iz čičerikine moke in vode,
5. tortija iz polnozrnate pirine moke
Vseeno pa so te alternative primerne za prvo polovico dneva, npr. za zajtrk, ko nanj namažete marmelado, tahini, humus, avokado (poleti), namaz iz polenovke (pozimi)… Prve štiri variante so brez glutena, zadnja slika je tortilja iz pirine polnozrnate moke.




