sladkorna bolezen in naturopatsko svetovanje, naturopatija, aurikuloterapija, bodibalans, nova gorica

Sladkorna bolezen in naturopatska pomoč

14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. Sem imela že kar nekaj strank s sladkorno boleznijo in večina pride k meni s prepričanjem, da ne sme jesti ogljikovih hidratov (v nadaljevanju OH) in sadja, ampak predvsem meso, jajca, torej veliko beljakovin in skoraj nič OH. Prvo kot prvo niso vsi OH enaki, slabi. OH so res sladkorji, ampak so energija za življenje. S tem ne mislim tortic, belih testenin, kruha, ampak žita, kot so ovseni kosmiči (ki med drugim vsebujejo veliko vlaknin in pomagajo zmanjšati sladkor), ajdova kaša, proso, kvinoja, tudi polnozrnati riž, ki ne vsebujejo glutena, pa tudi krompir in druge gomoljnice. Težava ni v OH, ampak v maščobah! Seveda svetujem v kombinaciji z veliko zelene zelenjave in tudi stročnicami. Če je v prehrani preveč preveč maščob, te obdajo celice v telesu in sladkor, ki je v krvi, ne more vstopiti v celico in ostaja v krvi. Oseba je utrujena, ker celice niso dobile sladkorja, sladkor, pa ostaja v krvi. Hrana bogata z beljakovinami in maščobami sicer na kratki rok ne dvigne sladkorja, ampak ga na dolgi rok, oziroma stanja ne izboljša. Pomembno je, da se zmanjša vnos maščob (ne samo mesa, jajc, ampak tudi iz oreščkov, semen), še posebej v večernem času, saj je ponoči čas jeter, ki jih je potrebno okrepiti, saj presnavljajo maščobo. Torej ni samo trebušna slinavka tista, ki je odgovorna za povišan sladkor, ampak tudi jetra. Da omenim še sadje. Sadje vsebuje veliko vitaminov in mineralov in najbolj čisti telo. Če se dvigne sladkor po sadju, pomeni da gre za težavo s presnovo sladkorjev, vendar je potrebno zmanjšati maščobo v vseh oblikah in se po sadju sladkor ne bo tako dvignil. Sladkor v sadju nima nobene veze z navadnim sladkorjem. Če pa že jeste meso/ribe ali jajca, mlečne izdelke (za kosilo, ne kasneje), naj zraven NE BO nobenega žita ali krompirja, kruha, saj ta kombinacija dvigne sladkor. Pomembno je, da je v prehrani veliko vlaknin in zelenjave, čim manj pa maščob. Omega 3 so v redu – zaradi težkih kovin, ki jih vsebujejo jaz raje svetujem rastlinskega izvora. Za večerjo naj bo zelenjavna juha, brez olja in praženja zelenjave. Pomembno je tudi zmanjšanje stresa, saj visok kortizol viša sladkor. Kdor ima težave s sladkorjem naj poskusi in po cca 14 dneh bo razlika. Obravnava je seveda individualna in ne nadomešča medicinskega zdravljenja.