Gluten. Ja ali ne?

Zakaj veliki večini strank, ki pridejo prvič k meni na naturopatsko svetovanje, vsaj za prva dva meseca, odsvetujem uživanje glutena?

Gluten sicer sam po sebi ni tak problem, če v telesu ne bi imeli patogenov (Le kdo jih nima prav nič?), ampak gluten hrani viruse in bakterije, ki povzročajo vnetja v telesu. Če se mu izognemo, lahko hitreje pride do izboljšanja zdravja.

NE svetujem pa uživanja že pripravljenih izdelkov brez glutena, saj vsebujejo razne dodatke, zgoščevalce (da npr. stoji kruh skupaj). Vsebujejo veliko sladkorja in maščob. Na moji spletni strani med recepti imam kar nekaj bolj zdravih alternativ kruhu (tortilje iz riževe ali ajdove moke, krekerji iz prosene kaše ali ovsenih kosmičev in ovsene moke, tortilja iz leče, palačinke iz kvinoje….odvisno od deficita), ki poleg tega ne vsebujejo kvasa. Ta je pa hrana za glivice 😅 (tudi če ga jemo zjutraj). Dobi se testenine iz stročnic, ki imajo tudi več beljakovin…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja