Bolečine v želodcu, spahovanje, napihnjenost, glavobol, utrujenost po kosilu, želja po sladkarijah…

Trenutno se po Tradicionalni kitajski medicini nahajamo v obdobju vranice. To je čas poznega poletja, po obdobju srca in preden začne obdobje pljuč. Pravzaprav je vsak prehod med obdobji neke vrste obdobje vranice.

Podorgan vranice pa je želodec in v tem času se pri osebah z deficitom teh dveh organov pojavijo težave. Težave, ki so vezane na želodec in vranico so bolečine v želodcu, spahovanje, občutek kisline, napihnjenost, slabo prebavljena hrana, utrujenost po kosilu, želja po sladki hrani, lahko glavoboli na sprednjem delu glave ali izpadanje las prav tako na tem področju glave, pretirano razmišljanje in skrb, nezmožnost zaspati, povešenost tkiv in organov…

Čeprav veliko ljudi čuti kislino iz želodca, gre v večini primerov za premalo želodčne kisline. Zakaj pa pride do premalo želodčne kisline? Vzrokov je več, najpogostejši pa so neustrezna prehrana, preveč procesirane hrane, sladkorjev, maščobe, hrane ki zakisa telo (meso, kruh, mlečni izdelki, tudi preveč jajc…), stres (sem spada tudi če prehitro pojemo kosilo), zdravila, žvečilni gumiji, pitje tekočine med hrano…

Opažam, da veliko ljudi pije, medtem ko je. Če pijemo medtem ko jemo, s tem redčimo želodčno kislino, ki mora biti precej kisla z namenom, da lahko ustrezno predela hrano. Če redčimo želodčno kislino lahko bolj hitro porastejo patogene bakterije, kot je v želodcu Helicobacter Pylori. Obstaja tudi znanstvena raziskava, ki govori o povezavi med Helicobacterjem Pylori in rozaceo (izpuščaj na obrazu) Relationship between Helicobacter pylori and Rosacea: review and discussion – PubMed (nih.gov). Pijmo lahko pol ure pred kosilom, takoj po kosilu le požirek čim bolj vroče vode (kolikor je še lahko vroča) – to pomaga pri prebavi ali pa šele več kot eno uro po kosilu.

Kako lahko okrepimo vranico in želodec?

Vranica in želodec imata rada sladko hrano, ampak zdravo sladko, ne npr. rogljičev in Nutelle. Ne marata pa pretiranega sladkorja in mrazu.

  • Ustrezna prehrana (npr. prosena kaša, ampak pozor, prosena kaša hladi, zato ji je potrebno v tem času dodati kuhana jabolka, sezam in cimet, ki pogrejejo), ananas (pogret), kuhan janež, brokoli, ajdova kaša…
  • Pitje stebelne zelene na tešče (ni za ledvične konstitucije ko se ohladi) ali v popoldanskem času skupaj z ingverjem ali pitje ingverjevega napitka, pitje janeževega čaja.
  • Ne uporabljajte kisa v solati, saj le-ta uničuje želodčno kislino. Je bolj močen kot želodčna kislina in jo zato prevlada.
  • Za povečanje želodčne kisline popijte malo vode s par kapljicami limone pol ure pred jedjo
  • S pomočjo celične soli Kalium Chloratum, ki razkuži želodec in pomaga pri uravnavanju želodčne kisline (tudi Natrium Chloratum)
  • Dodajanje kapljic sladkega korena
  • Dodajanje prebavnih encimov
  • Dodajanje oligoelementa cink-nikelj-kobalt (ni primeren v primeru tumorov) ali cink in baker
  • Dodajanje inozitola
  • Dodajanje zdravih bakterij kot je Saccharomcces bouardii
  • Moxanje na področju popka (ker ogreje tudi vranico)
  • In seveda aurikuloterapija 😊

Krepimo vranico in želodec, dodajamo hrano, ki pogreje, da bodo tudi pljuča jeseni bolj krepka.